Werken

Oude lagen behang . . .

Tijdens de verbouw van mijn huis kwamen verschillende lagen behang tevoorschijn. De verweerde en afgescheurde behangpapieren vormen een mooie onderlaag dat uitnodigde om te bewerken. De met kruissteek geborduurde florale vormen zijn ontleend aan merklap motieven of oude borduurpatronen. Er is met restanten linnen, katoenen en (soms hand geverfde) wollen garens gewerkt.

Verouderde borduurpatronen . . .

Uit nalatenschappen werden onder andere patronenboekjes verkregen. De ingekleurde geruite ontwerpen zijn doorgaans bedoeld om in kruissteek te borduren. In plaats van het gebruik van aftelbare stof, wordt een digitaal bewerkte afbeelding op papier afgedrukt. Omdat ‘het zo hoorde’ is met wollen garens of katoenen mouline geborduurd.

Verscheuren en hergebruiken . . .

Een groot onaf geschilderde aquarel werd in drie delen gescheurd. Met vooroorlogse zijde garens en/of katoenen splijtgarens komen geborduurde bloemstillevens tot bloei.

Verknippen en herschikken . . .

Uit kant-gehaakte kleedjes werden verschillende bloemmotieven geknipt. Deze zijn bewerkt met textielkrijt en tot kleine boeketjes getransformeerd.

Transformeren . . .

Een geborduurde lap met afbeeldingen van klederdrachten, een ontwerp uit het begin van de zeventiger jaren, was inzet tot transformatie. De keurig in kruissteek verwerkte plaatjes zijn uitgesneden en op een ondergrond van digitaal bewerkte atlaskaarten bevestigd. Per relevante provincie is de betreffende streekdracht gerangschikt naar de plaats van het oorspronkelijk dragen ervan. Typerende informatie over de klederdrachten is machinaal geborduurd op de achterkant van de leporello. De omslag en bladen worden gedragen door het gebruik van oud atlaspapier.

Verzamelen . . .

Een collectie kinderkleding, gemaakt in begin negentiger jaren, is bewaard gebleven en komt af en toe ‘uit de oude doos’. Bij het ontwerpen werd de inspiratie gehaald uit vormen en motieven van klederdrachten. Ook werden de daaraan ontleende textiele technieken toegepast, zoals in de breisels.  De drift om te verzamelen werd gebruikt in het ontwikkelen van dessins en omgezet in min of meer functionele kledingonderdelen.

Duurzaam . . .

In een, aan het eind van de tachtiger jaren, vervaardigd object werd gebruik gemaakt van een verzameling gebruikte kartonnen dozen. Deze zijn getransformeerd tot flexibele ‘stoffen’ voor een draagbaar kostuum.